Борис Джонсън дава 4 месеца на ЕС за търговска сделка

Британският премиер е категоричен, че в противен случай ще се оттегли от преговорите с Брюксел

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Минситър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще се оттегли от преговорите с Европейския съюз (ЕС) през юни, ако дотогава не е ясно дали ще бъде сключено споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада, съобщава Bloomberg.

Преговорната позиция на Лондон за следващия етап от процеса по Brexit до голяма степен съвпада с тази на ЕС, но има и някои разлики. Основните различия са фокусирани върху това до каква степен Великобритания ще трябва да се придържа към европейските регулации, как ще бъде структурирана и управлявана сделката и какъв ще бъде регламентът за риболов в британски води.

„Става дума за отношения, които да са базирани на приятелско сътрудничество и равнопоставеност. Правителството няма да преговаря за споразумение, според което Великобритания няма да има контрол върху собствените си закони и политическия живот“, се посочва в официална позиция на британското правителство.

Още по темата

Великобритания поставя труден за изпълнение срок, така че потенциалната сделка да бъде финализирана през септември. Правителството ще прецени през юни дали преговорите вървят към успех и тогава ще бъде взето решение дали да се фокусира единствено върху подготовката за напускането на регулаторната орбита на ЕС без сделка на 31-ви декември.

Паундът понижи стойността си след публикуването на тази позиция. „Искаме възможно най-добрите търговски отношения с ЕС, но в преследването на тази сделка, няма да търгуваме с нашия суверенитет“, коментира министърът по политиките на кабинета Майкъл Гоув пред Камарата на общините.

 

Последни новини
Още от Новини