Русия: Ще възобновим доставките на петрол за Беларус при спазването на условията от 2019 г.

На 1-ви януари Москва прекрати доставките на петрол, тъй като настоява за по-задълбочена интеграция между двете страни

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е готова да възобнови доставките на петрол за Беларус при изпълнението на поставените през 2019 г. условия, твърди близък до преговорите между Москва и Минск анонимен източник, цитиран от Bloomberg.

Според условията от миналата година разходите на Беларус ще бъдат с 1.6 млрд. долара по-ниски през 2020 г. в сравнение с внос от друга страна спрямо пазарните цени и разходите за транспорт. Стойността е на база на доставка за цялата година за 24 млн. тона петрол. Русия прекрати доставките на петрол за Беларус на 1-ви януари след изтичането на досегашния договор, като сега двете страни преговарят за ново споразумение.

Вчера Беларус обяви, че е близо до договарянето на първоначална доставка от руска компания, без да е необходимо да плати предварително. През последните години бившата съветска република купува петрол от Русия на условия, сходни с тези и за руските независими рафинерии, посочва анонимият източник.

Още по темата

Руският оператор на тръбопроводи Transneft обмисля изпълнението на заяка за доставката на 133 млн. тона лек суров петрол за рафинерията в Беларус Naftan, обяви руската компания в официална позиция. Rusneft и Neftisa, които са под контрола на руския милиардер Михаил Гуцериев, вероятно също ще доставят петрол за същата рафинерия, съобщава руската агенция Interfax.

Беларус, която традиционно разчита на енергийни доставки от Русия, смята, че ще загуби от промените в данъчното облагане на Русия. От 24-те милиона тона петрол, които Беларус получи спрямо предходния договор, 18 млн. тона бяха за беларуските държавни рафинерии. Останалата част бе предвидена за износ за други държави, но Кремъл реши да прекрати доставките при такива условия. Освен това Москва настоява да се задълбочи икономическата интеграция между двете страни, което провокира обществено недоволство в Беларус и бяха проведени протести в Минск.

Последни новини
Още от Новини