Има ли раздор в редиците на Nissan?

Един от водещите мениджъри на компанията се оттегля и се присъединява в екипа на производителя на електрически мотори Nidec

Изпълнителният директор на Nissan Макото Учида. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Изпълнителният директор на Nissan Макото Учида. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Един от най-високопоставените мениджъри в японския производител на автомобили Nissan планира да напусне компанията и да се присъедини в екипа на водеща фирма за електрически мотори, съобщава Bloomberg. Този ход увеличава проблемите в Nissan, а цената на акциите на компанията се понижава до най-ниското си ниво от близо 8 години.

Джун Секи, заместник-главен оперативен директор в Nissan, планира да се присъедини в японския производител на електрически мотори Nidec и да заеме поста на президент. Секи потвърди намеренията си в коментар за Bloomberg. Той бе един от претендентите за поста на главен изпълнителен директор в Nissan през октомври, но загуби от Макото Учида.

През миналата година компанията беше разтърсена от скандал, след като дългогодишният директор Карлос Гон бе арестуван по обвинения във финансови злоупотреби. Напускането на Секи е ключово, тъй като той беше част от екипа, целящ да разпредели правилно задълженията на ръководството в автопроизводителя. Това е поредното предизвикателство пред Nissan, която все още трудно се възстановява от хаоса след ареста на Гон.

Напускането на Секи се случва в несигурен момент за компанията и автомобилния сектор, тъй като повечето автомобилни компании инвестират милиарди в прехода към производство на електромобили.

По време на търговската сесия в сряда в Токио акциите на компанията поевтиняха с 3.1% и достигнаха до 633 йени, което е най-ниското ниво от 2011 г. От началото на годината стойността на акциите се е понижила с 28%.

Секи ще се присъедини към компания, чиито продажби са една осма от тези на Nissan, но пазарната ѝ стойност е много висока – 41 млрд. долара. Nidec се стреми да се превърне в най-големия доставчик на електрически мотори в световен мащаб.

Последни новини
Още от Новини