МАЕ: 50% ръст на електричеството от възобновяема енергия за 5 години не е достатъчно

Все повече жилищни сгради ще използват слънчеви инсталации заради предстоящия спад на цените

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Капацитетът на електричество от възобновяема енергия трябва да се увеличи с 50% през следващите 5 години с подкрепата на държавни субсидии и ниски разходи. Но ще са необходими много по-големи усилия в борбата срещу климатичните промени, обяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Необходимият ръст представлява близо 1200 гигавата от 2018 г. до 2024 г., което се равнява на инсталираната мощност в САЩ, показва публикуваният в понеделник доклад на базираната в Париж институция. Редица страни включват чистата енергия като основна част в усилията за ограничаването на отделянето на въглероден диоксид във въздуха. Но засега мерките не се прилагат достатъчно бързо, отбелязва Агенцията.

Още по темата

„Възобновяемата енергия вече е вторият по големина източник на електричество“, коментира изпълнителният директор на организацията Фатих Бирол. Според него развитието на възобновяемата енергия трябва да продължи с по-бързи темпове, за да се постигнат дългосрочните цели за климата, чистия въздух и достъпа до електричество.

Ако Европа, Китай и САЩ засилят фокуса си върху вятърни турбини и соларни панели, делът на възобновяема енергия ще се повиши до 30% в световен мащаб до 2024 г., обясняват от МАЕ.

Голяма част от ръста ще се дължи на слънчевата енергия. Очаква се цената на фотоволтаичните инсталации да се понижи с 35% до 2024 г. Поради това вероятно разходите на соларните паркове в някои страни ще са по-евтини от тези на електроцентралите на изкопаеми горива.

Очаква се броят на слънчевите инсталации за жилищата, офис сградите и предприятията да нарасне едновременно със спада на цените. Голяма част от експанзията ще е концентрирана в търговски и индустриални зони. Една четвърт от повишението ще се генерира от жилищните сгради, като според прогнозите ще бъдат инсталирани близо 100 млн. соларни системи на покривите на жилищни сгради до 2024 г.

Последни новини
Още от Новини