Япония пуска над 100 автономни коли за Олимпиадата в Токио

Автомобили на Nissan и Toyota ще са достъпни за посетителите на японската столица

Токио, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg Токио, Япония. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Само за седем дни през юли 2020 г., точно преди началото на Летните олимпийски игри в Токио, местната власт ще пусне в употреба редица самоуправляващи се автомобили. Те ще се намират в близост до залите и стадионите, където ще се провеждат спортните състезания, като по този начин ще се рекламира добиващата все по-голяма популярност технология, пише Bloomberg.

Най-малко 100 автономни автомобила ще превозват до 7 хил. пътници от 6-ти юли 2020 г., обяви директорът на програмата за самоуправляващи се автомобили на японското правителство Сейго Кузумаки. Автомобилни компании като Toyota и Nissan, както и производители на авточасти ще участват в проекта, обяснява Кузумаки.

Това ще бъде най-мащабният тест за автономни превозни средства в Япония, като целта е да се покаже, че Токио може да се справи с подобно предизвикателство.

Още по темата

От следващия месец до 2022 г. правителството планира да проведе няколко теста на обществените пътища в Токио. В проекта ще участват автомобили от 28 компании. Азиатската страна се стреми да започне да продава напълно автономни автомобили от 2025 г.

Също така по време на мащабното спортно събитие няколко роботизирани автомобила ще превозват атлети и служители в олимпийското село.

Последни новини
Още от Новини