Германия ще вложи 50 млрд. евро за фискални стимули?

Министърът на финансите Олаф Шолц смята, че този вариант е напълно възможен при икономическа криза

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц заяви, че Германия трябва да похарчи допълнителни 50 млрд. евро в условията на икономическа криза, за да въведе редица фискални стимули, пише Bloomberg.

Шолц подчертава, че подобни мерки не са окончателно планирани. Междувременно местните и глобални рискове засилват напрежението върху кабинета на германския канцлер Ангела Меркел. Тези фактори може да накарат германското правителство да се откаже от политиката на балансирани бюджетни разходи. Сред рисковите елементи са свиването на икономиката на страната през второто тримесечие на тази година и потенциалният търговски конфликт със САЩ.

В коментарите си Шолц припомня, че и предишната криза е струвала 50 млрд. евро на Берлин. „Трябва да сме готови да похарчим подобна сума. Най-големият проблем е несигурността, свързана с търговската война между Пекин и Вашингтон“, обяснява той.

Германското производство се е понижило с 0.1% през изминалото тримесечие. Понижените очаквания на бизнеса засилват опасенията, че най-голямата икономика в Европа може да навлезе в рецесия за първи път от над 6 години.

Още по темата

Преди седмица Меркел обяви, че икономиката се насочва към „трудна фаза“ и че нейното правителство ще „действа спрямо ситуацията“.

Бизнес лидери и кандидати за лидерството в Социалдемократическата партия, която е коалиционен партньор в правителството на Меркел, призовават Берлин да се откаже от политиката на нулев дефицит.

В неделя Шолц потвърди, че той е един от кандидатите за председателското място на Социалдемократическата партия. Лидерът на формацията ще бъде избран през декември.

В петък Spiegel публикува обстоен анализ, в който се посочва, че правителството може да се откаже от политиката на балансиран бюджет, ако икономиката влезе в рецесия.

Последни новини
Още от Новини