Целта на САЩ е да си върнат лидерството в космическата индустрия

НАСА планира да изпрати жена на Луната за пръв път в историята, заяви Тръмп

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентъ Доналд Тръмп заяви, че ще полага усилия за възстановяването на водещата позиция на САЩ в космическата индустрия. Това се случва два дни, след като американският президент се срещна с 11-те астронавти от Apollo 11 в Белия дом на церемония по случай 50 години от първото кацане на Луната, пише Bloomberg.

„Задълбочените проучвания на повърхността на Луната и Марс биха довели до началото на нова ера в амаериканската изобретателност“, коментира Тръмп.

В петък Тръмп покани пенсионираните астронавти Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, както и близките на първия човек, стъпил на Луната, Нийл Амстронг.

САЩ изгубиха способността си да изпращат хора в орбита, след като програмата за тази цел беше прекратена през 2011 г. и не беше създадена нова. В края на 2017 г. Тръмп призова НАСА да изпрати астронавти на Луната до 2025 г. Но през юни Тръмп написа в Twitter, че Марс трябва да е приоритет.

„Администрацията ми ще се стреми да възвърне лидерското място на САЩ  в космическата индустрия“, категоричен е той. Тръмп заяви, че НАСА „ще изпрати първата жена на Луната, а впоследствие ще изпраща американски граждани на Марс“.

Администраторът на НАСА Джим Брайденщайн коментира, че ще стигнат до Марс от космическа станция, която е в орбитата на Луната.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс уверява, че американски астронавти отново ще пътуват в космоса с ракети, изстреляни от територията на страната.

Последни новини
Още от Новини