Горя катедралата Нотр Дам в Париж

Пожарникарите се опитват да овладеят огъня.

Катедралата Нотр Дам. Париж. Франция. 15 април 2019. Снимка: Ан Идалго, кмет на Париж, Туитър Катедралата Нотр Дам. Париж. Франция. 15 април 2019. Снимка: Ан Идалго, кмет на Париж, Туитър

Пожар избухна в един от символите на Париж, 850-годишната катедрала Нотр Дам /Света Богородица/ в центъра на града. Огънят тръгна от покрива в реставрация. Инцидентът започна след 18ч. местно време /19ч. българско/ на 15 април.

Огънят унищожи целия покрив на катедралата, срути се кулата-стрела. Обхвана и северната кула, преди да бъде овладян. На 16 април започна дарителска кампания.

Над 500 пожарникари се бориха повече от 4 часа с пожара. Те ще останат още дни на място, за да проследят дали няма тлеещи въглени в нефа.

Цяла Европа и много страни по света следиха живите излъчвания в социалните мрежи на медиите от Париж, а граждани и туристи около катедралата наблюдаваха първо мълчаливо, а след това пееки псалми и молейки се, борбата с огъня.

След полунощ пожарникарите обявиха, че конструкцията и двете кули са спасени и започват да охлаждат сградата. Един пожарникар пострада сериозно. Президентът Макрон, който пристигна на мястото на инцидента, обеща възстановяване на катедралата.

Огънят не се разпространи към околните жилищни и публични сгради на Ил дьо ла Сите.

По-долу вижте как протекоха събитията по часове. Вижте снимки от нощта на пожара.

Президентът Еманюел Макрон обеща катедралата да бъде възстановена.

Още по темата

00:48

Президентът Макрон обяви, че ще възстанови катедралата.

00:29

Църквите в Париж получиха разрешение да отворят врати. Камбаните отново бият за Нотр Дам. Хората ръкопляскат на пожарникарите.

Противоречиви съобщения идват за фасадата, но пламъци не се виждат. Във вторник започва дарителска акция за възстановяването на Нотр Дам.

 

00:23

Един пожарникар е ранен.

Видео от първото ниво показва усилията на пожарникарите да овладеят огъня. Води се разследване за неумишлен пожар.

 

23:00

Огромните пламъци вече са потушени, но огънят продължава да гори в средновековната катедрала в историческия център на Париж. Продължават да се изливат милиони тонове вода, изпомпвани направо от река Сена.

Ген. Жан-Клод Гале, началник на пожарната в Париж каза пред BFM:
"Сега целта е да се охлади конструкцията, като все още има риск от срутване на скелето. Но конструкцията на катедралата е спасена".

Дроновете помогнаха на пожарникарите като им показваха къде да насочват струите.

23:58

Ан Идалго каза, че обитателите на близките сгради са били евакуирани. "Трябваше да се уверим, че /горящата/ сграда няма да навреди на съседните жилища", каза Идалго.
"Веригата на солидарност на всички институции е впечатляваща".

На острова, Ил дьо ла Сите има луксозни хотели и жилищни сгради. Районът е един с едни от най-скъпите имоти в Париж.

Пожарникарите ще останат още много дни до катедралата, ще проверят всяка греда за възможни тлеещи въглени.

23:54

Конструкцията на Нотр Дам е запазена в своята цялост, казаха пожарникарите пред АФП.

23:52.

Парижани не разбират как не бе възможно да се направи нищо, за да се изгаси пожара. В живите чатове на големите ежедневници във Франция потребителите могат да задават въпроси и редакцията отговаря. Най-честият въпрос е: Защо не се използва авиацията за гасене? Както обясни френската Гражданска защита "изсипването на тонове вода от високо би навредило още на конструкцията и би нанесло щети на съседните сгради" /вж по-долу.

Съседните сгради на Ил дьо ла Сите са частни - жилища и хотели. Обитателите им бяха евакуирани веднага след началото на пожара по-рано тази вечер.

23:46

От реликвите: тръненият венец и туниката на Сен Луи /крал Луи IX/ са били спасени, съобщи BFM.

23:44

От реликвите на Нотр Дам: тръненият венец и туниката на крал Сен Луи са били спасени, съобщи BFM.

23:20

В Париж забиха камбаните на църквите.

Камбаните на църквата Сен Жермен, на левия бряг в Париж...

 

.. и църквата Нотр Дам дьо Лорет, на десния бряг.

 

 

23:15

Ла Кроа показа снимка от въздуха, направена с дрон

 

 

23:07

„Не е сигурно”, че катедралата може да бъде спасена, каза френският зам.-министър на вътрешните работи за АФП.

Пожарникарите се борят да спасят от срутване северната кула.
Гори и задната фасада.

23:05

Президентът на асоциацията Приятели на Нотр Дам, отговарящ за набирането на финансиране за част от работите по реновацията на катедралата каза за Монд:

„Програмата за реновация започна миналата година и трябваше да продължи десетина години, финансирана от държавата първоначално със 150 млн евро. Ние събрахме от наша страна дарения за 10 млн евро, от които 3,8 млн евро вече бяха използвани за реновацията на кулата-стрела. Целият свят дарява за Нотр Дам и особено американците, които даряват практически колкото французите.

В момента покривът и кулата-стрела се срутиха, което означава много щети вътре.

Повредени са гредите на кулите с камбаните, това е дървена конструкция, която поддържа камбаните и тя изгоря, доколкото знаем, но не знаем дали камбаните са паднали. Някои произведения може да успеем да спасим, но ще трябва да започнем отново.. Борихме се, за да реставрираме тази красота и усилията ни бяха унищожени за няколко часа”.

22:50

„Дългогодишен ремонт” ще е нужен, за да се възстанови Нотр Дам, каза президентът на Конференцията на епископите на Франция Ерик дьо Мулен-Бофор, цитиран от Монд.

„Катедралата Нотр Дам е един от символите на усилията за мир, красота, надежда, вяра и дори извън христианската вяра.. ще бъде огромна загуба”, каза архиепископът на Реймс.

Два хеликоптера летят над катедралата, но не за да гасят, а за да оценят ситуацията и да насочват пожарникарите, които с водни струи се борят с огъня от земята.

22:45

Пожарникарите "не са сигурни, че могат да спрат разпространението" на пожара, който опустошава катедралата, съобщи АФП.

22:30

Според Министерството на вътрешните работи на Франция 400 пожарникари са мобилизирани да гасят огъня. Пожарът бушува вече 2 часа.

22:30

Пожарът все още не е овладян.

22:25

Френската Гражданска защита съобщи в Туитър, че гасене от въздуха /както предложи президентът Тръмп по-рано, вж най-долу/ би застрашило структурата на катедралата и би предизвикало странични щети за съседните сгради.

 

 

22:08

Според Ройтерс пожарът е започнал в едната от двете кули на катедралата.

Съкровищницата на Нотр Дам не е засегната от пожара, съобщи говорителят на катедралата Андре Фино.

Пожарникарите описват пожара като „труден” и започнал от скелето около срутилата се кула-стрела.

22:00

Отново се запали северната кула.

21:50

Жителите на Ил дьо ла Сите, островът на река Сена, в центъра на Париж, където се издига катедралата, ще бъдат евакуирани, решиха властите. В кметството бе отворен кризисен център. Общинските власти търсят решение и за туристите от петзвездните хотели на острова.

Заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар каза за BMF, че приоритетът сега е да се спасят произведенията на изкуството в катедралата, защото „щетите са големи и става дума за овладяване на пожара”.

Стотиците хора, станали свидетели на унищожението на историческия храм плачат, съобщават френските медии.

21:47

Световни лидери изразиха скръбта си.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел: „Каква болка при вида на ужасната картина на Нотр Дам в пламъци. Тя е символ на Франция и нашата европейска култура”.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс: „Символ на вярата на хората по целия свят.. мислите и молитвите ни са с пожарникарите на място и хората на Париж”.

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп: „Сърцето ми се къса за хората на Париж, след като видях катедралата, моля се за безопасността на всички”.

Садик Хан, кмет на Лондон: „Лондон е заедно с Париж в неволята днес и в приятелството винаги”.

 

 

21:24

Няма пострадали, каза Лоран Нунес, държавен секретар към Министерството на вътрешните работи на Франция, цитиран от Ройтерс.

Прокуратурата в Париж започна разследване за причините за пожара.

21:22

Пожарът отслабва, съобщава Монд, позовавайки се на свой репортер на място. Двама пожарникари са успели да се качат на втория етаж на катедралата, между двете кули.

Кметът на Париж Ан Идалго каза, че щетите са „колосални”.

 

 

Изглед от юг към катедралата Нотр Дам, Париж. 26 юли 2007. Photographer: Alastair Miller/Bloomberg News.

21:13

Покривът се срути.

21:10

Не е ясно дали е имало хора в катедралата в момента на възникване на пожара. През седмицата тя е затворена след 18ч, съобщава Монд.

Президентът Макрон пристига на място, след като отложи за вторник изявлението си за протестите на Жълтите жилетки.

21:00

В 20ч. местно време говорителят на катедралата съобщи, че „горят всички дървени елементи”.

„Дървените елементи, които от едната страна са от 19в, а от другата от 13в, горят, нищо не остана”, каза Андре Фино, цитиран от Фигаро.

На място се очаква президентът Еманюел Макрон.

Малко по-рано събралите се край кметството на Париж и на моста Сен Мишел граждани с ужас видяха как падна горящата кула-стрела в централната част на катедралата /La fleche/.

 

20:45.

Полицията в Париж отцепи района около катедралата Нотр Дам в сърцето на френската столица. Кметът Ан Идалго обяви инцидента за "ужасен” и каза, че пожарникарите се опитват да овладеят огъня.

Според АФП пламъци са обхванали част от покрива. Издига се гъст дим.

Инцидентът става в седмицата преди католическия Великден. Около 13 милиона туристи посещават Парижката Света Богородица всяка година.

Пожарът в 850-годишната катедрала избухна в привечер в понеделник, 15 април, към 18:50ч. местно време.

Според АФП огънят е „потенциално свързан” с работите по реновацията на историческата сграда, цитира агенцията пожарникари.

Снимката на корицата е от Туитър акаунта на кмета на Париж Ан Идалго.

 

 

Префектурата на полицията в Париж призова гражданите да спазват ограниченията за движение в района, за да облекчат достъпа на екипите.

Президентът Тръмп посъветва в туитър „да се реагира бързо”. „Може би трябва да се използва гасене по въздуха”, написа Тръмп.

 

 

Парижката Света Богородица /Нотр Дам дьо Пари/, Париж. 26 юли 2007. Photographer: Alastair Miller/Bloomberg News.

Последни новини
Още от Новини