Президентът на Азербайджан амнистира десетки политически затворници

Най-малко 43 души са изпратени в затвори в страната заради политическите си възгледи през 2018 г., сочи доклад на Human Rights Watch

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписа указ, с който амнистира над 400 души. Сред тях са опозиционни политици и млади активисти с демократични възгледи. Голяма част от освободените са били в списъците за политическите затворници по света на редица международни организации за човешките права, пише Bloomberg.

Фуад Кахраманли и Гозал Байрамли, които са заместник-председатели на опозиционната партия „Народен фронт на Азербайджан“, са сред амнистираните, става ясно от публикувано съобщение на официалния сайт на президента. Опозиционните млади активисти Илкин Рустамзада, Кияс Ибрахимов и Байрам Мамадов също ще бъдат освободени.

Амнистираните лица трябва да бъдат освободени до 24 часа от подписването на указа.

Най-малко 43 защитници на човешките права, журналисти, политически и религиозни активисти останаха несправедливо в затворите в Азербайджан през изминалата година, сочи доклад на Human Rights Watch. Правителството в Баку отрича да държи затворници по политически причини.

Последни новини
Още от Новини