Борсата в Ню Йорк е близо до най-добрия си старт от 1991 г.

Американските индекси се покачват заради спада на напрежението между САЩ и Китай

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват с повишения последната сесия от седмицата, с което приближават Нюйоркската фондова борса до своя най-добър годишен старт от 1991 г. насам, съобщава Investor.bg, като цитира CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита ръст от 216,48 пункта, или 0,84%, до 26 132,48 пункта.

Широкият показател S&P 500 се повишава с 22,34 пункта, или 0,80%, до 2806,83 пункта.

Технологичният измерител Nasdaq Composite отбелязва покачване от 56,04 пункта до 7588,57 пункта.

Днешният старт на индексите идва на фона на силните повишения от четвъртък, които белязаха доброто представяне на показателите през февруари.

През изминалия месец S&P 500 достигна своето най-високо ниво от 1991 г. насам, нараствайки с повече от 11% за годината, като ситуацията е подобна и при Dow.

В същото време Nasdaq отчита ръст от 13,5 на сто през тази година

От друга страна, временно потушеното напрежението между САЩ и Китай заедно с понижените страхове относно затягането на паричната политика от Федералния резерв на САЩ помогнаха за доброто представяне на индексите през 2019 г.

В четвъртък Bloomberg съобщи, че преговарящите за постигане на търговско споразумение между Вашингтон и Пекин вече финализират договореностите, които ще трябва да бъдат одобрени и от двамата държавни лидери по време на среща по-късно този месец.

На фона на тези новини акциите на компаниите FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) поскъпват на старта на сесията.

Книжата на Alphabet и Microsoft отчитат повишение в стойността си съответно с 1,15% и 0,49 на сто, докато тези на Amazon и Apple поскъпват съответно с 1,13% и 0,57 на сто.

Акциите на Facebook прибавят към стойността си 0,82%.

Една от основните теми във фокуса на инвеститорите по време на днешната сесия е и новината за потребителските разходи на САЩ, които се свиват с 0,5% през декември, отбелязвайки най-големият спад от девет години насам.

Министерството на търговията отчете понижението на потребителските разходи след растежа им с 0,7 на сто през октомври и с 0,6% през ноември. Декемврийският резултат означава, че разходите са се забавили значително през последното тримесечие на миналата година. Те са основен фактор за забавянето на цялостната икономика в края на 2018 г., когато растежът на брутния вътрешен продукт на САЩ се забави до 2,6% след 3,4 на сто през третото тримесечие.

Приходите са скочили с 1% през декември, макар през януари да са се свили с 0,1 на сто.

В началото на днешната сесия на облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава съответно до 2,733% и 3,102%.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини