Сливанията и придобиванията в България са нараснали двойно

Интересът към подобни сделки на пазара в Централна и Източна Европа е изключително голям, сочи изследване на EY

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

През първата половина на 2018 г. се отчита сериозен интерес към сделки по сливания и придобивания на пазара в Централна и Източна Европа. Сключени са общо 534 сделки, което е ръст с 13% спрямо предходната година според M&A Barometer (Барометър на сливанията и придобиванията) за първото полугодие на 2018 година, показва изследване на EY, което проучва преобладаващите тенденции в 12-те държави от региона, пише Investor.bg.

Изследването установява, че през първата половина на 2018 г. в Чехия са осъществени 167 сделки, което е най-големият брой сделки за този период. Следват Полша и Румъния съответно със 73 и 72 сделки.

Седем от 12-те държави отчитат ръст в обемите на сделките с повече от 40% спрямо първото полугодие на 2017 година. Броят на сделките нараства повече от два пъти в България и Словакия, докато в Сърбия увеличението е повече от три пъти в сравнение с нивото през първото полугодие на 2017 година. 

В абсолютни числа Чехия отчита най-голямото увеличение в региона с 54 допълнителни сделки. Този резултат се дължи на повишената активност от страна на местните стратегически инвеститори при стабилен макроикономически климат и недостатъчен производствен капацитет, което подхранва „апетита“ към сделки по сливания и придобивания.

Още по темата

Три сектора заемат 48% от всички сделки: недвижими имоти (95 сделки), потребителски стоки и търговия на дребно (86 сделки), и технологии (74 сделки).

„В България M&A пазарът също е активен и се работи по много сделки, макар и не в мащабите, в които виждаме M&A дейност в останалите държави от региона. Индустриите, в които наблюдаваме раздвижване, са идентични на тези в региона: медии и комуникации, недвижими имоти и технологии“, казва Диана Николаева, управляващ съдружник на отдел „Сделки“ в EY за България, Македония, Албания и Косово, и добавя: „Това, което виждам като положителна тенденция, е, че се работи много повече върху подготовката на сделките и все повече собственици осъзнават нуждата от по-добра подготовка“.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини