Кандидатът за председател на ХДС Мерц ще се бори за националистическия вот

Целта на Фридрих Мерц е да привлече поне 50% от избирателите на "Алтернатива за Германия", ако стане лидер на ХДС

Кандидатът за лидер на ХДС Фридрих Мерц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Кандидатът за лидер на ХДС Фридрих Мерц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дългогодишният противник на германския канцлер Ангела Меркел и кандидат за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц обещава да спечели обратно крайно десните избиратели в Германия, ако бъде избран за лидер на партията, съобщава Bloomberg.

Критиците на Меркел смятат, че ХДС е загубила голяма част от електората си заради мигрантската политика. Мерц обяснява, че ще се стреми да спечели одобрението на настоящите симпатизанти на популистката формация „Алтернатива за Германия“. Другият основен кандидат за поста е главният секретар на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер, като тя има подкрепата на Меркел. Крамп-Каренбауер казва, че си е взела поука от бежанската криза, която оказа влияние върху общественото доверие към германския канцлер.

Друг претендент за председателската позиция е социал-консерваторът Йенс Шпан. Новият лидер ще бъде избран на партийния конгрес на ХДС на 7-ми декември.

Мерц обяви, че ще се кандидатира за председател на ХДС няколко часа след изявлението на Меркел, че се оттегля от поста си. Новият лидер на партията вероятно ще бъде кандидат за канцлер на Германия на следващите избори.

Оспорвана битка

Мерц получи аплодисменти от делегатите на форума в Любек, когато заяви, че ще възвърне нивата на електорална подкрепа за ХДС от предходните десетилетия. Той обещава консервативната партия да отнеме 50% от избирателите на „Алтернатива за Германия“. По думите му държавата губи контрола върху върховенството на закона. Крамп-Каренбауер обяви, че ще следва досегашния подход на Меркел.

В четвъртък Мерц похвали дългогодишното управление на Меркел и обяви, че ще е добре да работят съвместно в бъдеще. Германският канцлер планира да изкара пълния си мандат до 2021 г.

Почти сигурно е, че ще има оспорвана битка между Мерц и Крамп-Каренбауер, показват последните социологически проучвания. 46% от привържениците на ХДС предпочитат Крамп-Каренбауер, докато 31% подкрепят Мерц, сочат данни от последното национално изследване, пише ARD.

Преди конгреса на ХДС кандидатите ще посетят още 7 града в 7 различни региона на Германия. Двамата основни кандидата се радваха на бурни аплодисменти на събранието в Любек, което подсказва за предстоящата оспорвана битка.

„Дойдох на форума, за да разбера дали Крамп-Каренбауер е „по-скоро последовател на Меркел“, както и заради ясните послания на Мерц“, коментира членът на ХДС Себастиан Кноке в интервю за Bloomberg. 

Последни новини
Още от Новини