Продажбите на автомобили в Китай намаляват за 5 пореден месец

Най-големият автомобилен пазар вероятно ще отчете годишен спад на продажбите за първи път от 20 години

Автомобилно изложение в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Автомобилно изложение в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Китай се понижават за 5 пореден месец. По този начин най-големият автомобилен пазар в света се доближава до първи годишен спад на продажбите на превозни средства през последните близо 2 десетилетия. Това създава напрежение върху производителите на автомобили, които възлагат големи надежди на индустрията в страната, пише Bloomberg.

Продажбите на седани и SUV модели е намаляла с 13.2% до 1.98 млн. броя през октомври, показват данни на Китайската автомобилна асоциация. Продажбите през първите 10 месеца на 2018 г. са се понижили с 2.5% на годишна база до 18.4 млн. броя.

Понижените продажби засилват напрежението върху автомобилните компании, които отчитат спад на печалбите и забавяне на ръста на продажбите. Германският автомобилен производител Volkswagen намали прогнозата си за печалба в Китай, тъй като търговската война се отразява върху икономиката на азиатската страна и търсенето на коли.

Годишен спад на продажбите на превозни средства в Китай, където голяма част от играчите от автомобилния бранш инвестираха милиарди долари за изграждането на заводи през последните 20 години, ще има сериозно въздействие в световен мащаб. Забавянето се случва, докато властите в Пекин въведоха нови правила за вредните емисии във въздуха, според които компаниите са длъжни да увеличат разходите си за производство на електромобили. Най-вероятно голяма част от играчите в автомобилната индустрия ще увеличат разходите си заради прехода към електрически и автономни превозни средства.

Продажбите на коли в САЩ и Европа намаляват, тъй като стартъпите за споделени пътувания и краткосрочно отдаване на автомобили под наем набират популярност. 

Последни новини
Още от Новини