Шиндзо Абе е на посещение в Китай за първи път от 7 години

Целта на визитата е да се възстановят двустранните отношения между Пекин и Токио, след като се влошиха през 2012 г. заради териториален спор

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пристигна в китайската столица Пекин в четвъртък. Целта на посещението на Абе е да се възстановят двустранните отношения между Япония и Китай, които се влошиха преди 6 години заради териториален спор, пише Bloomberg.

Това е първата официална визита на японския премиер в Китай след 7-годишно прекъсване, като повод за нея е и честването на 40 години от подписването на споразумението за мир и приятелство между двете страни. В петък Абе ще проведе официални разговори с министър-председателя на Китай Ли Къцян и президента Си Дзинпин. Посещението се случва, докато двете най-големи икономики в Азия са под напрежение заради търговската война, отбелязват анализатори.

Абе ще присъства с търговския и външния министър на Япония, както и с делегация от 500 представители на бизнеса в страната на форума за икономическо сътрудничество в трети страни, който ще се проведе в Пекин. Очаква се на събитието да бъдат подписани над 50 сделки, включително и съвместно споразумение за градоустройство в Тайланд, съобщава Nikkei.

Отношенията на Япония с най-големия ѝ търговски партньор се влошиха през 2012 г., когато правителството в Токио купи три острова в Източнокитайско море. Действията предизвикаха вълна от недоволство и масови протести в Китай, което оказа негативно влияние на бизнес отношенията между двете страни.

„Целта на посещението ми е да издигна отношенията между Токио и Пекин на ново ниво“, коментира Абе в японската столица преди заминаването си. Тогава той заяви, че очаква искрени разговори с Ли Къцян и Си Дзинпин относно ситуацията в Северна Корея, търговското напрежение и двустранните отношения между двете най-големи икономики в Азия.

Очаква се държавните лидери да обсъдят и възобновяването на военен обмен и осигуряването на гореща линия, за да се избягват непреднамерени военни сблъсъци. 

Последни новини
Още от Новини