Toyota с нови мерки срещу крадците

Специални идентификатори ще помагат за разпознаването на автомобила

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Автомобилите на Toyota и Lexus са сред „любимите” на крадците и затова компанията взима допълнителни мерки за защитата им. Благодарение на тях подмяната на VIN-номерата ще стане невъзможна, а в същото време ще се улесни проверката на самите превозни средства, пише Automedia.bg. 

За целта моделите на двата бранда ще получат специални идентификатори.  С тяхното поставяне дори номерът на рамата на автомобила да бъде подменен след кражбата, превозното средство ще може да бъде лесно идентифициано от съответните служби. 

Новите идентификатори с PIN-код ще представляват миниатюрни точки с диаметър 1 мм, като те няма как да бъдат открити от невъоръжено око.  За да са свали информацията от тях, ще е нужен уред с многократно увеличение. Самите микроточки ще се поставят дори на елементи като педалите, дръжките на вратите, на компоненти от двигателя, на ауспусите и на много други места. Общото количество в автомобила може да достигне 10 000 точки.

Първият модел, който ще получи новата система, е Lexus ES. С нея ще бъде оборудва и компактният кросоувър Lexus UX, а след нова година микроточките ще се поставят на всички автомобили на Toyota.

Освен това всички модели на японския производител ще получат и подобрени защитни системи, които стандартно се поставят на автомобилите. Например, всъдеходът Toyota Land Cruiser 200 вече се предлага със специални датчици за наклон и теглене, както и с обемни датчици, които отчитат наличието на човек в салона. Също така централното заключване на модела вече е с двойна блокировка.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg. 

Последни новини
Още от Новини