Визия за София показва как се планира един град

Калоян Карамитов, Визия за София, В развитие, 10.07.2018

Визия за София е инициатива на Столичен общински съвет, с която се цели дългосрочно развитие на града. Преспективата е до 2050 г., което е далеч от сега, но не толкова при планирането на градовете. Градовете са комплексни системи, които изискват дългосрочно стратегическо планиране, за да може да се насочи развитието им в желаната посока. Това каза Калоян Карамитов, Визия за София, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

"Инициативата цели да изследва всички аспекти от живота на София. Работим по направленията градска среда, околна среда, транспорт, икономика, култура и правим различни изследвания в тези различни аспекти, така че да добием пълна представа за това, какво се случва в София.“

Подходът, който се използва, е не да бъде представена някаква визия и да бъде обсъдена, дали гражданите са съгласни с нея. А всяка една стъпка да бъде обсъждана на различните етапи, със заинтересованите страни, за да може и хората да се докоснат до това, какво означава да се планира един град.

Карамитов сподели, че от планираните за София велоалеи, които трябва да са около 300 километра., такива до момента са изградени около 50 километра. Според него е друг въпрос, дали тяхното качество е на достатъчно ниво. Той смята, че велосипедният транспорт е не само екологичен и здравословен, но е много важен за придвижването в града на кратки до средни разстояния.

"Това е важно не само, за да няма задръствания, но и за да стигат хората по-бързо. Велосипедният транспорт според мен е един от най-добрите начини за придвижване в града. Тази година предстоят още няколко инвестиции в тази насоченост".

Той сподели още, че търсенето на офиси се е променило в последно време и самите сгради, трябва да са по-гъвкави и адаптивни към фирмите, които ще се настанят в нея.

„Със сигурност високите сгради винаги ще бъдат цел на инвеститорите - да могат да построят такива. Чрез такъв тип инвестиция те ще могат да възвърнат многократно повече вложеното. Земята е определена квадратура и в 5 етажа могат да продадат определен брой площи, а в 15 етажа повече. Поне финансовата мотивация за високите сгради винаги ще присъства“.

Според него една такава сграда ще повлияе не само на инвеститора, но и на хората, които живеят наоколо. Карамитов разказа, че една сграда с голям размер, с голяма разгърната застроена площ, винаги влияе на целия град и е хубаво тя да бъде дебатирана преди това и да бъде направен качествен анализ за това, как ще се предвижват хората от и към нея, какъв тип компании ще се възползват от нея, какви ще са хората, които ще работят в нея.

 

Последни новини
Още от Новини