Изгради ли пазарът имунитет към биткойн манията?

Barclays сравнява интересa към търговия с криптовалути с вирусна епидемия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Поскъпването на биткойна може да се сравни с разпространението на инфекциозно заболяване. Това твърдят икономисти от Barclays. Според тях дигиталната валута може да е достигнала вече до максималните си, върхови нива, защото все повече купувачи са "изградили имунитет срещу привлекателността й", пише Guardian. 

Анализатори от Barclays заявиха, че нарастването на стойността на виртуалната валута през миналата година, когато цените се повишиха с над 900%, се дължи на нови купувачи, "заразени" от еуфория около биткойн. Цената спадна от почти 20 000 долара преди Коледа до по-малко от 7 000 долара.

Използвайки проучвания от областта на епидемиологията (отрасълът на медицината, свързан с появата, разпространението и контрола на епидемични заболявания) икономистите на банката са изградили модел, анализиращ движенията на цената на биткойна, базиран на предположението, че днес все повече хора са "имунизирани" спрямо изкушението да печелят от този нов финансов актив.

Икономистите твърдят, че цените са склонни да вървят нагоре, когато "инфекцията" се разпространява от един купувач на друг, предава се от уста на уста между приятели и особено сред тези, които "се боят да не изпуснат" шанса за бърза печалба. 

Скоростното навлизане на нови участници на пазара помага за разпространение на еуфорията и скок на цените, а когато те започнат да губят пари, това води до имунитет.

Твърди се, че хората, "податливи" на "вируса биткойн" вече или са отпаднали или са добили имунитет и за това ценовият пик, който видяхме преди Коледа, няма да се повтори.

"Същото се случва при инфекциозни заболявания, когато се достигне т.нар. праг на имунитета. Това е точката, в която достатъчна част от населението става имунизирана. Тогава няма повече вторични инфекции", поясниха икономистите от Barclays.

Използвайки тази логика и прилагайки я към множеството други цифрови валути, включително етириум и рипъл, от Barclays заявяват, че общата стойност за всички криптоактиви никога не може да надхвърли $ 780 млрд. - приблизително такава бе пиковата сума на всички криптовалути в началото на януари.

Оценката на криптовалутите е проблематична за света на традиционните финанси, тъй като те идват като нова форма на актив без вътрешна стойност, определяна от паричния поток. Това означава, че тяхната стойност зависи единствено от това, което хората са готови да платят за притежаването им.

Икономисти предупреждаваха многократно, че биткойнът ще се превърне в опасен спекулативен балон, който може да се сравнява с бума на лалетата от 17-и век.

Последни новини
Още от Новини