Обединена Корея – химера или реалност

Никола Филипов, макроикономист, ЕКИП, 12.02.2018

Заявленията на Вашингтон като това на вицепрезидента Майк Пенс, че САЩ са готови за диалог със Северна Корея, са позитивни с оглед на създалото се напрежение през изминалата година предизвикано от редицата опити на Пхенян с балистични ракети и масивните военни учения на САЩ на Корейския полуостров.

Това коментира пред Ивайло Лаков в „Светът е бизнес“ макроикономистът от ЕКИП Никола Филипов.

„Това е една позитивна стъпка към мир. Въпросът тук обаче е дали този мир е постижим и ако да, то в какви срокове.“

Според експерта е много важно да се вземе предвид икономическото състояние на Севера и Юга – докато в КНДР БВП на глава от населението е около $1700, то в Южна Корея този показател е близо $40 000.

„Разбира се, много е рано да се говори за обединение, но дори такова да има, то ще бъде изключително болезнено“, добави Филипов, посочвайки, че въпросът за евентуално обединение не зависи толкова от Пхенян и Сеул, а по-скоро от Вашингтон и Пекин.

„Едно подобно обединение би променило коренно геополитическия баланс в региона, но все още сме много далеч от подобно нещо. Позитивното обаче, е че вече имаме някакъв диалог, наблюдаваме деескалация на напрежението, отдалечаваме се от възможността за война“, отчете гостът в студиото. 

В разговора бяха обсъдени и редица други важни теми от външнополитическо естество.

Очаквайте видео с обстоен анализ на проблематиката!


 

Последни новини
Още от Новини