Китай против определението на САЩ, че е потенциален ядрен противник

Пекин: Световният мир и развитие са необратими тенденции

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Пекин разкритикува американски правителствен доклад, определящ Китай като потенциален ядрен противник и призова Вашингтон да съкрати своя много по-голям ядрен арсенал, пише Investor.bg, цитирайки Асошиейтед прес.

В изявление на китайското министерство на отбраната се посочва, че ядреният арсенал на Китай е на "минималното равнище", необходимо за сигурността. Пекин обещава също никога да не използва пръв ядрено оръжие "при никакви обстоятелства", предава БТА.

Китайската страна "твърдо се противопоставя" на доклада, заяви говорител на министерството на отбраната. Той изтъкна, че световният мир и развитие "са необратими тенденции" и призова Вашингтон да работи с Пекин "за съвместното опазване на мира, стабилността и просперитета в този регион и в света".

В оповестен в петък доклад на Пентагона, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ се казва, че Вашингтон иска да попречи на Пекин да направи погрешното заключение, че всяка употреба на ядрено оръжие, дори ограничена, е приемлива.

От Вашингтон допълват, че искат да се снабдят с ядрени оръжия с малка мощност, позовавайки се и на руското превъоръжаване в тази сфера. Това кара експертите да се притесняват от подновяване на ядреното разпространение и повишаване на риска от ядрена война, отбелязва АФП.

Русия също реагира на този доклад. "Антируският и конфронтационен характер на този документ се набива на очи още при пръв прочит", се казва в комюнике на външното министерство, което изразява "дълбоко разочарование".

Руската военна доктрина предвижда прибягването до ядрено оръжие само при два, предимно хипотетични потенциални сценария - като отговор на агресия срещу Русия или нейни съюзници с използване на ядрено и други видове оръжия за масово унищожение, или при агресия с използване на конвенционални оръжия, но само ако съществуването на държавата бъде поставено под заплаха, заявиха ог външното министерство на Русия.

Последни новини
Още от Новини