50 млн. лв. плаща НЗОК годишно за интензивно лечение

800 000 файла с т.нар. пръстови идентификатори вероятно ще бъдат унищожени

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

50 милиона лева годишно заплаща Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета, каза за БНР управителят на Касата проф. Камен Плочев, цитиран от Investor.bg.

34 милиона са необходими за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за лекарства.

Няма лимит за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите молекули през тази година, допълни още управителят на НЗОК.

"В обществото неправилно се излезе със становището, че отново внасяме бариери, като даваме тези молекули на университетски клиники", обясни още Плочев.

Той допълни, че пациентите няма да бъдат лишени от лечение или "разкарвани" между инстутициите, ако  клиниката или болницата, която провежда това лечение, отговаря на критериите, които Касата изисква за сключване на договор за лечение на онкологични, хематологични, ревматалогични и други заболявания.

Интензивното лечение преди се плащаше от Министерството на здравеопазването, припомни още Камен Плочев. Тогава обаче разходите за година са били 8 млн. лева. Днес, заплащано от НЗОК, струва 50 млн. лева. "Направихме анализ и се установи, че невинаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са в животозастрашаващо състояние", добави проф. Плочев.

По отношение на т.нар. пръстов идентификатор данните не могат да се използват без заповед на управителят на Касата, категоричен беше Камен Плочев. Той уточни, че става дума за 800 000 файла. За тях най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация, и ще бъдат унищожени.

Последни новини
Още от Новини