Меркел: Приветствам идеята за газов хъб във Варна

Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му, заяви канцлерът на Германия днес в София

20.01.2018, София. Снимка: Министерски съвет 20.01.2018, София. Снимка: Министерски съвет

Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. България има стратегическо положение по отношение на този проект и затова ние го подкрепяме. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с премиера Бойко Борисов днес в София. 

Според канцлера на Германия Ангела Меркел "в най-скоро време постепенно, на етапи" правилата на Шенгенското пространство ще започнат да се въвеждат в България, на първо място по летищата. 

"Обсъждаме отдавна присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия полага България. Подкрепяме страната и на практика към днешна дата България вече пази външната граница на ЕС - българо-турската граница. Мисля, че тази тема доста бързо отново ще стане на дневен ред", каза Меркел. 

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани тя заяви, че Германия вижда перспектива за присъединяването им.

"За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държава трябва да покаже резултати", категорична бе Ангела Меркел. 

Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му, добави германският лидер: "Мотото "Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС". 

Относно бъдещото правителство в Германия Меркел заяви, че се изчаква конгресът на Социалдемократическата партия и, че тя се надява да започне разговори за коалиция и създаване на стабилно правителство. "Но, както казах и в новогодишното ни обръщение, светът не ни чака, няма да ни чака и аз, като изпълняващ длъжността министър-председател, съм длъжна да дойда в България и да покажа с моето посещение, че подкрепяме българското председателство".

Последни новини
Още от Новини