Безработицата в Италия на най-ниски от 5 г. нива

През ноември 2017 нивото на показателя спада до 11%

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Безработицата в Италия е достигнала до най-ниското си ниво от септември 2012 насам, осигурявайки така необходимата подкрепа за правителството на демократа Паоло Джентилони преди предстоящите парламентарни избори през март, коментира агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

През ноември нивото на показателя достига 11% - леко подобрение в сравнение с предходния месец, когато е била 11,1%, показват данни на националната статистика в страната. Според тях работещите предпоследния месец от годината са с 65 хил. души повече от предишния.

В същото време общият брой работещи италианци е най-високият от 1977 насам, когато започват да се изготвят подобни проучвания. Спад отбелязва и младежката безработица, която е 32,7% спрямо 34% през октомври.

Статистиката представлява добра новина за партията на Джентилони и неговите коалиционни партньори лявоцентристи, които изостават в социологическите проучвания както от дясноцентристкия блок на бившия премиер Силвио Берлускони, така и от антисистемната партия „Пет звезди“, както показват резултатите от актуалните проучвания на общественото мнение.

Бизнесът в третата по големина икономика от еврозоната също гледа по-оптимистично по отношение на безработицата, показват данни от края на миналата година.

На този фон някои анализатори предупреждават, че изтичането на данъчните облекчения за безсрочни договори, приети през 2014, може да доведе до нови уволнения. За да се ограничи все по-разпространеното сключване на трудови договори за фиксиран срок или непълно работно време, правителството може да обмисли въвеждането на нови стимули за бизнеса, заяви в края на миналата седмица италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан за вестник Corriere della Sera.

Последни новини
Още от Новини