Приоритетите на европредседателството ни в сектор Енергетика

Засилването на прехода към зелена енергия и създаването на по-голяма енергийна свързаност са част от енергийните приоритети на председателството

Борисов по време на проверка на строителството на интерконектора с Турция в участъка Лозенец-Недялско. Снимка: Facebook/Бойко Борисов Борисов по време на проверка на строителството на интерконектора с Турция в участъка Лозенец-Недялско. Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Изграждането на стабилен Европейски енергиен съюз и постигане на положителни резултати по текущите теми от дневния ред на Съвета на ЕС са основен акцент в програмата за първото българско председателство.

Това се разбра от изказване на енергийния министър Теменужка Петкова по време на церемонията по поемане на председателството на Съвет „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, част „Енергетика“ от нейна страна.

Петкова приема председателството на ресора от естонския си колега Кадри Симсон, предават от пресотдела на енергийното ведомство.

Ще работим активно за насърчаване партньорствата на всички равнища на основата на интегриран подход и съвместно сътрудничество, с фокус към засилване на регионалното сътрудничество със Западните Балкани“, подчерта министър Петкова.

Друга основна цел – засилване на прехода към зелена енергия.

„За нас е важно осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към ниско-въглеродна енергетика, при отчитане на националните специфики на енергийния сектор във всяка държава-членка“, посочи още тя.

Сред основните цели за България е и развитие на регионалното сътрудничество чрез изграждане на липсващата инфраструктура, с цел гарантиране сигурността на енергийните доставки.

„За осигуряване на енергийна сигурност в Югоизточна Европа от ключово значение е функционирането на газови връзки със съседните страни, както и изграждането на европейски газоразпределителен център на Балканите“, допълни българският енергиен министър.

„През следващите шест месеца се предвижда провеждането на редовни съвети на енергийните министри, както и над двадесет конференции и срещи по енергийни теми, които ще се проведат в България“, отчитат от министерството. 

Последни новини
Още от Новини