КНСБ: 403 хил. работят на минимална заплата, броят им ще скочи рязко

Средната заплата в София е 1 400 лева, във Видин - 600

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

403 хил. работещи в България получават минимална заплата. След увеличението ѝ през 2018 г., броят им значително ще се увеличи.

Тези данни изнесоха днес (4 декември) от КНСБ, предава Bulgaria On AIR

Два пъти повече служители са наети на минимална работна заплата в сектор „Туризъм" през тази година. Това означава, че тенденцията вероятно ще се запази и през следващата.

Така туризмът остава един от най-бедните сектори, според данните на КНСБ.

Производството на облекло, обувки и мебели също са сред нископлатените в България.

Иначе, средната работна заплата у нас е около 1037 лв. Около 1400 лв. за София и 600 лв. за Видин. Това показва каква е разликата в професионалното заплащане за отделните райони.

Най-високоплатен по традиция остава секторът на информационните технологии.

КНСБ представи интересна статистика, която отбелязва на какво ниво е заплащането у нас, сравнено със страните, с които граничим.

Ако заплатите в сектор „Текстил" в България са едни от най-ниските, то в Македония те са с около 7-8% по-високи, а в Румъния с 50%.

По отношение повишаването на заплатите в бюджетния сектор, предвиждаше се от 1 януари образованието да получи по-високо заплащане, но се оказва, че това не е точно така.

Повишаването, направено от 1 октомври, ще се запази, а ако вдигане на заплати в този сектор има, то ще бъде по различни критерии.

В армията заплатите ще бъдат с 10-15% повече, а  при полицаите - с около 10%.

Последни новини
Още от Новини