Горещите точки след фалит на Венецуела

Ливан, Украйна и Египет крият най-голям риск за инвеститорите

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

След като по-рано тази седмица водещи международни рейтингови агенции обявиха частичен делофт на Венецуела, инвеститорите на развиващите се пазари се опитват да идентифицират страните, които са изправени пред сериозни проблеми, пише Bloomberg.

Никоя от тях не се намира в толкова влошено състояние, колкото Венецуела, която се бори с ниските цени на петрола, лошото икономическо управление и негативните ефекти на санкциите, наложени от САЩ. Спредовете по 5-годишните суапове за кредитно изпълнение (CDSs) на страната достигат почти 17 хил. базисни пункта.

„Това е призив за събуждане за много хора, които ще си кажат „активите, които държа, всъщност, са рискови", казва Рей Джиан, който управлява активи на стойност от около $6 млрд. в Pioneer Investment Management Ltd в Лондон. "Хората отдавна са пренебрегвали рисковете на места като Ливан".

Източник: Bloomberg

Струва си да се отбележи, че четири от най-рисковите държави - Ливан, Египет, Пакистан и Бахрейн, не са изпадали в неплатежоспособност от обявяването на тяхната независимост.

Една от най-уязвимите страни според инвеститорите обаче е Ливан, чието съотношение на дълг към БВП през тази година, по прогнози на МВФ, се очаква да достигне 152%. Това се случва в момент, когато политическото напрежение все повече се засилва. Изненадващата оставка на примиера Саад Харири предизвика изтеглянето на около $800 млн. от страната с оглед на спекулациите, че Ливан ще се окаже на кръстопът в регионална вражда между саудитците и иранците. Докато от централната банка коментират, че най-лошото вече е отминало, суаповете за кредитно неизпълнение достигат деветгодишен връх.

Последни новини
Още от Новини