Лукойл: Американските санкции не пречат на работата ни в Мексиканския залив

Руската компания дори планира бъдещи проекти в района съвместно с мексиканската Pemex, заяви главата на компанията Вагит Алекперов

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Антируските санкции от страна на Съединените щати не пречат на работата на „Лукойл“ в Мексиканския залив, като най-голямата частна руска компания дори планира да разшири дейностите си в региона.

Това се разбра от изказване на президента на руския петролен конгломерат Вагит Алекперов по време на конференцията ADIPEC в Абу Даби, предава ТАСС.

В частност „Лукойл“ планира да засили присъствието си в региона чрез съвместни проекти с мексиканската държавна петролна компания Pemex.

„Не, (санкциите) не пречат. Юристите ни провериха всичко“, категоричен бе главата на руската компания.

„Днес се срещам с главата на Pemex. Така че ние, напротив, обсъждаме нови работни инициативи не по текущи, а по бъдещи проекти“, добави Алекперов, добавяйки, че новите проекти могат да се осъществят посредством участие в бъдещи тръжни процедури.

„Лукойл“ спечели право за разработване на няколко находища в шелфа на Мексиканския залив след търг, проведен тази есен. Петролната корпорация участва в проектите чрез дъщерната си компания Lukoil International Upstream Holding B.V.

По данни, изнесени по-рано от страна на Алекперов, инвестициите на компанията му в проектите в Мексиканския залив ще са в размер на $250 млн. 

Последни новини
Още от Новини