S&P не очаква каталунската криза да повлияе на кредитния рейтинг на Испания

Възможни са обаче проблеми по-късно през годината, предупреждава кредитната агенция

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Поемането на пряк контрол върху Каталуния от испанските власти след обявяването на независимост на областта не би трябвало да има непосредствен ефект върху суверенния рейтинг и кредитните перспективи на страната.

Това обяви днес (1 ноември) международната кредитна агенция Standard&Poor's, цитирана от Associated Press, пише Investor.bg.

Възможни са обаче проблеми по-късно през годината, предупреди рейтинговата агенция.

Решението на правителството в Мадрид да се намеси и да свика нови избори "намали вероятността от ескалация на напрежението в краткосрочен план", отбелязва Standard&Poor's.

S&P подчертава, че не вярва Каталуния да успее да постигне независимост, добавяйки, че нито едно правителство не е признало провинцията като национална независима държава.

Свързаното с тази ситуация обтягане на отношенията обаче "може да доведе до устойчив спад в доверието на бизнеса и потребителите и евентуални нарушения в бизнес дейността, особено в Каталуния", предупреждава агенцията. 

Рейтингът на Испания остава на ниво BBB+ с положителна перспектива.

Междувременно продължават спекулациите за това дали сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон ще се противопостави на заповедта на испанската национална юрисдикция да се яви за разпит в четвъртък като част от разследването за подбудителство към бунтове, след като каталунските депутати гласуваха в полза на отцепването от Испания през миналата седмица.

Пучдемон се появи на пресконференция в Брюксел във вторник, заявявайки, че той и петимата отстранени регионални негови колеги от каталунското правителства, които го придружават там, настояват за „свобода и сигурност" от испанските власти.

Двама от служителите се завърнаха в Барселона късно във вторник, но не е ясно дали самият Пучдемон ще се върне навреме, за да се яви за разпита в четвъртък. Източник, близък до изгоненото правителство, казва, че той е останал в Брюксел в сряда.


 

Последни новини
Още от Новини