Заложена ли е съдбата на Абе на карта

Управляващата Либерално-демократическа партия се очаква да постигне разгромяваща победа на днешния вот

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) се очаква да постигне разгромяваща победа на днешния вот на предсрочните парламентарни избори в Япония.

Това би осигурило на премиера Шиндзо Абе нов мандат начело на третата икономика в света. Това показват последните социологически проучвания, цитирани от AFP и DPA, предаде Investor.bg

След кратка предизборна кампания от 12 дни, изборните секции отвориха в 7 часа местно време, под неспирния дъжд в Токио и в по-голямата част от страната, където преминава тайфун, който ще предизвика обилни валежи през целия изборен ден, приключващ в 20 часа.

Въпреки серия от скандали, ЛДП и малкият й коалиционен партньор, партия "Нова Комейто" се очаква да спечелят около 310 места в 465-местната Камара на представителите и така да си гарантират парламентарно мнозинство от три четвърти, сочи проучване на агенция Киодо.

Новосформираната Конституционна демократическа партия, предвождана от бившия главен секретар на кабинета Юкио Едано, е привлякла подкрепа от граждански организации и независими избиратели, казват анализатори.

Друга нововъзникнала формация, Партия на надеждата на губернаторката на Токио Юрико Койке, губи инерция в борбата си да излезе начело сред опозиционните партии.

Именно заради появата на нови политически сили, проучването на Киодо показва, че около 40% от запитаните още не са решили кого да подкрепят в надпреварата.

Кратката предизборна кампания бе доминирана от икономически въпроси и от заплахата от Северна Корея, която се заканва да "потопи" Япония в океана и изстреля няколко ракети, преминали над територията на архипелага.

Популярността на Абе намаля заради скандали, свързани с покровителство, което премиерът се твърди, че е оказал на свои приятели в техни търговски начинания. Неговата партия понесе историческо поражение от формацията, оглавявана от губернаторката на столицата Юрико Койке на местните избори в Токио през юли.

В края на септември 63-годишният Абе реши да разпусне парламента и да свика предсрочен вот, повече от година преди да дойде време за редовните избори, хващайки неподготвена слабата и разпокъсана опозиция.

Последни новини
Още от Новини