Руски хакери източили свръхсекретни данни от NSA

Пробивът отново е заради бивш служител

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Хакери, за които се твърди, че са свързани с руското правителство, са откраднали през 2015 строго секретна американска кибер-информация от National Security Agency - NSA, съобщават два американски ежедневника днес, 06.10.2017.

Wall Street Journal пише, позовавайки се на неназован източник, че кражбата е включвала информация за проникване в чуждестранни компютърни мрежи и защита срещу хакерски атаки. В кражбата е замесен бивш служител на агенцията и вероятно ще се разглежда като най-значителния пробив в сигурността до момента за всички времена. 

По-късно Washington Post публикува информация, че замесеният служител е работил в отдел Операции със специализиран достъп в NSA - отделът за елитни хакери, преди да бъде уволнен през 2015.

NSA отказа да коментира, позовавайки се политиката на агенцията "никога да не се коментират лични въпроси или такива свързани със свързани лица". 

Ако се потвърдят данните за пробива, хакерската атака ще бъде последната от серия изтичания на класифицирана информация от тайните служби. Той ще се нареди до изтичането на секретна информация през 2013 заради служителят Едуард Сноудън.

Друг служител, Харолд Мартин, е в очакване на съдебен процес по обвинение, че е занесъл в дома си класифицирана информация на NSA. Според Washington Post Мартин не е замесен в новия случай на информационен пробив в агенцията. 

Сенаторът-републиканец Бен Сас, член на парламентарната комисия по въоръжението, заяви в свое изявление в отговор на съобщенията за атаката, че ако са истина, то детайлите около пробива са притеснителни.

NSA трябва да извади главата си от пясъка и да разреши проблемите си със служителите", каза Сас. "Русия има изключителен напредък в киберпространството и не можем да си позволим подобни смазващи самонаранявания и пропуски".

Напрежението във Вашингтон вече е високо на фона на твърденията за набъбване на американските хакерски цели, набелязвани от руснаци. В това число са цели като държавната агенция, отговаряща за президентските избори, както и компютрите на Демократичната партия. Вярва се, че целта е била да се извъртят резултатите от последните избори в САЩ в полза на републиканеца Доналд Тръмп. 

Цитирайки неназовани източници, както Wall Street Journal, така и Washington Post съобщават, че служителят, заради когото е станал последния пробив в NAS е използвал антивирусен софуер от базиранат ав Москва лаборатория Kaspersky Lab.

Продуктите на Kaspersky Lab бяха изхвърлени от правителствените мрежи на САЩ миналия месец, заради подозрения, че са помагали на Кремъл да шпионира. 

Kaspersky Lab категорично отрича тези твърдения и твърди, че е заложник на геополитическа битка, която няма нищо общо с нейните продукти или начина й на работа. 

Последни новини
Още от Новини