Най-голямата банка в света ще проучва инвестиционни проекти у нас

Представителите на китайската ICBC се интересували от проекти за над €50 млн., били готови да инвестират и в инфраструктура

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Представители на инструмента SINO - CEEF Capital, към най-голямата банка в света – китайската ICBC и отговарящ за инвестициите в рамките на инициативата 16+1, ще бъдат на посещение в България за проучване на проекти с потенциал за инвестиране. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Китайците ще посетят страната ни след покана на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев към Шимон Островски, директор в ICBC и председател на инструмента SINO, които са разговаряли във Варшава, предават още от икономическото ведомство.

Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC) е най-голямата в света банка в класацията по пазарна капитализация, депозит на клиенти, печалба и стойност на марката. Банката предоставя всеобхватни финансови продукти и услуги на 5,77 милиона корпоративни клиенти и 520 милиона лични банкови клиенти по силата на дистрибуторската мрежа, състояща се от 16 939 местни институции, 412 чуждестранни институции и над 1 608 кореспондентски банки по света, както и чрез електронното банкиране.

„България е една от държавите, в които нямаме реализирани мащабни проекти и имаме интерес за разширяване дейността си в този регион“, предават думите на Шимон Островски от МИ. По думите му банката се интересува от проекти на стойност над €50 млн. евро и е готова и да инвестира и в инфраструктурата на страната.

„Заместник-министър Манолев подчерта, че в България има редица инвеститори, които планират нова или разширяват съществуващата си операции и подобно инвестиране може да има важно значение за ускоряване на намеренията им. Той подчерта, че в момента в страната се реализират и редица важни инфраструктурни проекти, за които също може да се обсъди стратегическо партньорство“, пишат още от министерството.

„Страната ни е политически стабилна, като макроикономическите ни резултати отбелязват устойчиво увеличение, а ръстът на БВП е над средния за ЕС“, е посочил още зам.-министърът.


 

Последни новини
Още от Новини