Правителството проведе съвместно заседание с румънския кабинет

На срещата са били обсъдени ключови въпроси от икономиката и инфраструктурата

Снимка: Пресцентър МС Снимка: Пресцентър МС

След като главите на българското и румънското правителствo Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха новия ГКПП между двете страни „Кайнарджа-Липница“, ръководените от тях кабинети проведоха съвместно заседание в резиденция Евксиноград край Варна.

На срещата, както съобщава пресотделът на Министерски съвет, са били обсъдени теми от „двустранен интерес“ в сферата на икономиката и инфраструктурата.

По време на съвместното заседание Бойко Борисов е акцентирал върху важността от изграждане на нови мостове над река Дунав, като втори мост при Русе, нови фериборни връзки и от „по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X“.

Засегната е била и темата за необходимостта от диверсификация на газовите доставки „не само по оста Север-Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки“, при което като ключов елемент е било посочено изграждането на газовия хъб „Балкан”. Борисов също така отново е призовал за бърза интеграция на България и Румъния към Шенген.

„Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново КПП, което е в интерес на гражданите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази готовност двустранните контакти да продължат да се провеждат регулярно“, пишат от МС.

След съвместното заседание на правителствата на България и Румъния ще се проведе и четиристранна среща между Борисов и министър-председателите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и с президента на Сърбия Александър Вучич.  

Последни новини
Още от Новини