Икономическите щети от урагана Харви

Какви ще са последствията от стихията върху икономиката на САЩ

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Ураганът Харви над щата Тексас е най-силната тропическа стихия, връхлетявала САЩ от 12 години сле урагана Катрина, който нанесе унищожителни разрушения в щата Луизиана. Тогава загинаха 1836 души, а икономическите загуби от него бяха в размер на $125 млрд.

Съобразно информацията, с която разполагаме до момента, може уверено да кажем, че Харви далеч няма да е толкова смъртоносен като Катрина. Какво обаче можем да кажем за материалните опустошения от него?

Оставяйки над 350 хил. души без електроенергия, със сигурност ураганът е довел до загуби за милиони. Едва ли това обаче е най-големият проблем. Едно от най-големите пера на икономиката на Тексас – нефтодобива, също е силно засегнато, като близо 25% от всички нефтени платформи в Мексиканския залив са преустановили работата си заради тропическата буря. По данни на BSEE ( Bureau of Safety and Environmental Enforcement) компаниите, добиващи петрол в района, са евакуирали над 110 нефтени платформи.

„Добивът на петрол в Мексикански залив е намалял с 24,49% от сегашните нива на добив от 1,75 млн. барела на денонощие, т.е. с 428 568 барела на денонощие. Освен това с 25,94% намалява и добива на природен газ в региона, като се понижава от нивата от 3,22 млрд. куб. фута на денонощие (около 91 млн. барела) с около 835 млн. куб. фута.“, се казва в съобщение на BSEE.

Разбира се, още е много рано да се говори с точност за материалния размер на загубите за икономиката от урагана Харви, но е ясно едно – те ще са в милиардно изражение. Например по информация на Daily Mail те ще бъдат в размер на $40 млрд., сума, която може и да се увеличава. 

Вижте снимки от наводненията в Тексас и спасителните операции след урагана Харви.

Последни новини
Още от Новини