Пречки между Великобритания и ЕС за търговската сделка оплитат графика на Brexit

Възможно ли е Brexit да се движи в крак с времевата рамка на ЕС

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Великобритания и Европейския съюз спорят за това колко бързо разговорите за Brexit могат да се завъртят около търговската сделка само седмица преди преговорите да бъдат възобновени, пише Bloomberg. 

Заемайки провокативна позиция, правителството на британския премиер Тереза Мей заяви през уикенда, че "натиска газта", за да пренасочи блока в дискусиите далеч от условията за разделянето още през октомври. 

Използването на войнствени изрази в миналото не проработиха пред ЕС и, като знак, че Великобритания ще бъде разочарована, словенският премиер Миро Церар заяви пред Guardian, че "процесът определено ще отнеме повече време от очакваното". Насочвайки процесът към противоречие, говорителят на Мей Алисън Донъли заяви, че "и двете страни се нуждаят да демонстрират динамичен и гъвкав подход". 

Сигналите за нови неразбирателства могат да разстроят инвеститорите, след като паундът миналата седмица спадна спрямо всичките 10 двойки. Като разкрива детайли около позицията си и изказвайки ясно своите изисквания, Великобритания иска да промени наратива, който бе твърде неясен и така да подтикне Европейския съюз към по-бързо преминаване към търговската сделка. 

Малко вероятно обаче е целта да бъде постигната през идните кръгове на преговорите и "не е изненадващо, че Брюксел настоява, че разводът трябва да бъде уреден преди всичко останало", пише Маджтаба Рахман, европейски управляващ директор на Eurasia Group.

С тиктакащ часовник, отброяващ времето до март 2019, когато ще се отдели Великобритания, а двете страни се разминават по много ключови въпроси, министърът по въпросите на Brexit Дийвид Дейвис изглежда превит под тежестта на нуждата да се съживи дебатът около това дали дебатите трябва да се водят по много теми паралелно, вместо в стриктен ред, както иска Европейския съюз.

Такава позиция няма да бъде приета от ЕС. Главният преговарят, Майкъл Барние, заяви през миналата седмица, че останалите 27 правителства няма да позволят преговорите да започнат докато "достатъчен напредък" не бъде постигнат по правата за пребиваване, сметката, която трябва да бъде платена от Великобритания и границата с Ирландия. 

Надеждата като цяло бе да се достигне до крайъгълния камък през октомври - навреме за срещата на европейските лидери - но това сега се поставя под съмнение на фона на критиките вътре в ЕС за влачещ се преговорен прогрес и липса на детайли за позицията на Великобритания. 

"Има толкова много трудни теми на масата на преговорите, трудни въпроси, че не може да се очаква, че всички тези теми ще бъдат разрешени според графика, който бе предвиден в началото", каза пред Guardian словенският премиер Церар. "Това, което е важно сега, е трите основни въпроса да бъдат разрешени в разумни срокове". 

Последни новини
Още от Новини