България няма да прави компромиси по признаването на македонски език

Категоричната позиция бе заявена от външния министър Екатерина Захариева

Пейзаж от Скопие, 2015. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria Пейзаж от Скопие, 2015. Снимка: Силвия Грозева/Bloomberg TV Bulgaria

България няма да прави повече компромиси за признаването на македонския език от вече направените. Това каза пред депутатите в рамките на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предава Investor.bg.

Тя припомни, че декларацията между България и Македония от 1999, с която българското правителство признава независимостта на Македония, е написана на „официалните езици“ в конституциите на двете страни. „България няма да прави повече компромиси“, коментира Захариева.

Една от „червените линии“ при подписването на договора за добросъседство на 2 август ще бъде Македония да се откаже от претенциите си за признаване на малцинство у нас, допълни още тя.

Коментарите на Захариева бяха направени в отговор на въпрос на депутата Иво Христов. Той беше категоричен, че София не би трябвало да бърза при подписването на подобен документ и припомни, че проектът за създаването на македонска нация, език и държава е изграден на антибългарска основа.

Захариева призна, че при предишното македонско правителство отношенията между двете страни са били влошени и посочи, че с визитата си в София македонския премиер Зоран Заев е направил първа важна крачка за нормализирането им. Според нея не се бърза с подписването на договора, защото той се подготвя от години.

В парламента Захариева коментира още и реформата на Дъблинското споразумение за мигрантите.

България настоява за премахването на постоянната отговорност към бежанците по Дъблинския регламент, отбеляза вицепремиерът. Тя посочи още, че страната ни защитава позицията за подкрепа за най-засегнатите от бежанския поток държави, за реадмисия и други мерки за справяне с тази криза.

Като държава член на предна линия страната ни настоява, че трябва да има баланс на принципите на солидарност при управлението на бежанския поток в общността.

Последни новини
Още от Новини