Облекчава се режимът за получаване на гражданство от българи, родени зад граница

До дни ще има готови промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

До дни ще бъдат готови законодателни промени в Закона за българите в чужбина и в Закона за българското гражданство с цел либерализиране на режима за получаване на български паспорт от сънародниците ни от българските диаспори в чужбина.

Такъв ангажимент пое вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по време на брифинг в МС след среща на Координационния център за връзка с българите в Украйна.

„Тези промени се подготвят и ще бъдат готови до дни. Имаме пълното съдействие на Министерството на правосъдието така, че да се облекчи режимът за получаване на българско гражданство. Към момента имаме натрупани над 56 хил. забавени заявления“, предава думите на Симеонов агенция „Фокус“.

От изказването на вицепремиера също така се разбра, че вече има предварителни разговори, както и че се подготвя икономически разчет за възстановяването на връзката между Силистра и украинският град Измаил, която ще бъде „регулярна, седмична и ще даде възможност за постоянна връзка с нашите сънародници“.

Последни новини
Още от Новини