Франция избира парламент

Ще консолидира ли властта си Макрон

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Избирателните секции във Франция са отворени днес, за да бъде избран парламент на страната. Ще се определи колко точно власт ще има новоизбраният президент Емануел Макрон. Ако трябва да се вярва на анкетите, то тази власт ще бъде голяма, пише Bloomberg.

Последните проучвания показват, че движението "Република в движение" на Макрон ще спечели удобно мнозинство в Народното събрание, което ще му позволи да прокара плановете си за разхлабване на френските трудови закони и опростяване на данъчната система.

39-годишният Макрон бе избран през май, след като създаде центристко политическо движение, което отне милиони гласове от двете партии, които доминираха френската политика в продължение на десетилетия. 

По време на изминалия месец, когато той заема президентското кресло, той допълнително отслаби социалистическата партия и десните републиканци, като "открадна" някои от водещите им членове за постове в кабинета.

"Макрон се оформя като президент с много силноконцентрирана власт", заяви Доминик Рейни, професор по политика в Института за науки в Париж. "Той има партия, която основа и контролира напълно. Около него има опозиционни партии, които обаче рискуват да се разпаднат".

Неделното гласуване е за 539 места във Франция. Вотът вече е приключил в 27 избирателни района в отвъдморските територии на Франция, а други 11 са френски експати. 

Гласуването стартира в 8 часа в Париж и повечето секции за гласуване ще приключат в 18 часа, въпреки че местните префекти могат да позволят гласуването да продължи до 20 часа.

Вътрешното министерство огласи цифрите за избирателната активност по обяд, както и в 17 часа. 

През 2012 около 59% от регистрираните гласоподаватели отидоха на изборите. 

Според двустепенната система на Франция за парламентарни избори, всеки кандидат с повече от 12,5% от гласовете на регистрираните избиратели ще премине към  втория тур на 18 юни. При предишните избори преди пет години само 36, или около 6% от депутатите бяха избрани на първи тур.

Прогнозите сочат, че след решаващия втори тур партията на Макрон и неговите съюзници ще имат между 397 и 427 места, доста над 289-те, необходими за мнозинството. За републиканците се очертават между 95 и 115 места.

Тези прогнози показват, че Макрон може да се доближи до най-голямото мнозинство постигано във френския парламент - това на бившия президент Жак Ширак. Той печели 398 места през 2002 и 472 през 1993. Срещу Ширак обаче се изправяше една обединена социалистическа партия, която държеше по-голямата част от останалата законодателна власт. Вместо това опозицията на Макрон изглежда ще бъде разединена и разделена между няколко партии, изправени пред вътрешни проблеми след изнурителна президентска кампания.

Въпреки това премиерът на Макрон - Едуард Филип заяви, че не приема нищо за даденост: "Не искам да имам каквито и да било очаквания за изборите, защото винаги има риск да се случат грозни изненади", каза той пред радио Europe1 в петък.

Последни новини
Още от Новини