Меркел: Ефективната защита на българските граници е в интерес на ЕС

Германският канцлер изпрати официално писмо до българския държавен глава

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ефективната защита на българските граници, които са външни за Европейския съюз, е в интерес на Съюза и на всички държави членки. Затова оценявам високо усилията, които България предприема в тази насока.

Това се казва в официално писмо, изпратено от германския канцлер Ангела Меркел до българския държавен глава Румен Радев, предава пресслужбата на Президентството.

От съобщението също така се разбира, че писмото е изпратено в отговор на поисканата от българския президент през март тази година на среща на Европейския съвет подкрепа от страна на европейските ни партньори за засилване на охраната на външните граници на България.

„Германия и в бъдеще ще се ангажира за справедливо разпределение на задълженията и отговорностите на ЕС“, подчертава Меркел.

Канцлерът на Федералната република също така заявява, че Германия подкрепя усилията на България и в двустранен план чрез предоставените за страната ни през есента на 2016 на високопроходими превозни средства. Германският канцлер благодари за представените от президента Радев конкретни мерки за по-нататъшното засилване на защитата на българските външни граници.

В своето писмо българският държавен глава предложи да бъде изготвен оперативен план за готовност за действие на ЕС в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България и приложи детайлни разчети за допълнителна финансова подкрепа за страната ни в размер на €430 млн.

В писмото си до Радев Меркел отбелязва, че Европейската комисия също трябва да провери представената от страната ни молба за оказване на допълнителна помощ и да изработи предложение как да бъде изработена солидарна европейска подкрепа чрез осигуряване на финансиране от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд "Вътрешна сигурност".

„Президентът Румен Радев изрази позицията на България и пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск и пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК вече потвърди пред президента Радев, че Комисията проучва възможностите за оказване на такава подкрепа за България, а Доналд Туск изрази солидарността си с българската позиция по време на срещата си с държавния глава в София“, се казва още в съобщението от „Дондуков“ 2.

Последни новини
Още от Новини