Брюксел определи дата за начало на преговорите по Brexit

По план преговорите трябва да продължат 15 месеца и да завършат през есента на 2018

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер пред резиденцията на британският премиер на Даунинг Стрийт 10. (26.04.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Преговорите между Лондон и Брюксел по отношение на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз ще бъдат две седмици след предсрочните избори за британски парламент. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на информация от кабинета на Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по въпросите на Brexit.

Вчера (18 май) в британската преса излязоха информации, че въпросът за началото на преговорите по Brexit е бил обсъден на заседание на Еврокомисията в началото на май, като Барние е настоявал преговорният процес да започне не „по-рано от средата на юни“.

Освен това от стенограма от въпросното заседание се разбира, че Брюксел има намерение да води преговорите в четириседмичен цикъл – седмица за политическа подготовка, след това седмица за обмен на информация между делегациите на Великобритания и ЕС, седмица за същинските преговори и седмица за равносметка на постигнатото.

По план преговорите трябва да продължат 15 месеца и да приключат през есента на 2018. Както и да завършат те, Великобритания автоматично ще прекрати членството си в ЕС на 31 март 2019 освен ако всички държави членки на общността не пожелаят преходният период да бъде удължен.

Припомняме, че преди месец британският министър-председател разпусна парламента и предизвика предсрочен вот с цел да укрепи парламентарното си мнозинство преди началото на преговорите по Brexit. Според последните проучвания на предсрочния вот, който ще се проведе на 8 юни, торите ще получат 45% от гласовете на британските избиратели. За сравнение, на изборите през 2015 този процент бе 37%.

Последни новини
Още от Новини