Ангажиментите на Газпром по делото за ЦИЕ не са достатъчни

Търговци на електроенергия претендират за 30 млн. евро от спирането на износа

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Предложените от "Газпром" ангажименти за премахването на злоупотребата с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа не са достатъчни. Това посочи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Investor.bg

Според него руската компания трябва да разшири предложенията си и да приеме и нови ангажименти, за да бъде решен проблемът.

Иванов коментира още, че КЕВР има становище по темата и то е изпратено в Брюксел. Той отказа да даде подробности за позицията на енергийния регулатор, но обясни, че категорично се противопоставя на идеята за промяната на входната точка, което ще бъде свързано с повече такси за пренос, които дори още не са определени, ако става въпрос за минаващия по дъното на Черно море "Турски поток".

КЕВР е против още и едностранния достъп на европейски търговци до пазара в България, но не и на български ковпании до другите пазари в региона.
 
Председателят на енергийният регулатор е на мнение, че ако "Газпром" не се съгласи с исканията, България трябва да отхвърли предложенията и да се пристъпи към налагане на финансова санкция за руския гигант.

"Трябва да защитим националния интерес", категоричен беше той.

Иван Иванов участва в международна конференция, посветена на предизвикателствата пред либерализицията на енергийния пазар. По време на дискусиите стана ясно, че търговци на електроенергия имат претенции за 30 млн. евро загуби от спирането на износа на електроенергия от страна на Бъргария в най-студените дни през тази зима. Информацията е на Янез Копач, директор на Секретариата на Енергийната общност.

Той уточни, че не се е стигнало до дефицит на електроенергия в региона, но цената е била много висока.

България е единствената страна, която има такса върху износа на електроенергия, коментираха още участниците в дискусията и призоваха тази такса да бъде премахната. "Това ще стане преди регионалното свързване", коментира от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Според него това ще стане, преди да бъде направено свързване на системите между България и Румъния. 

По отношение на исканията на търговците за загуби по отношение на ограничения износ, те трябва да бъдат насочени към енергийното министерство, защото износът беше спрян със заповед на министъра, каза още Иванов..

Той поясни, че периодът на ограничението е бил много дълъг. Реално форсмажорът е бил в рамките на 4-5 дни, тоест докато заработи студеният резерв, осигуряван от ТЕЦ Бобовдол и директните доставки на въглища от мините.

Развитието на енергийната борса, което предвижда добавяне на схемата за търтовия в рамките на деня, ще е от полза за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, каза още Иван Иванов. 

Последни новини
Още от Новини