Безвизовият режим за ЕС ще помогне на Украйна да си върне Крим, смята Порошенко

Окончателното решение за предоставяне на безвизов достъп на гражданите на Украйна в ЕС бе взето на 11 май

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Предоставянето на безвизов достъп до Европейския съюз за гражданите на Украйна ще представлява мотивация за връщането на Крим и Донбас под контрола на официален Киев. Такова предположение изказа президентът на страната Петро Порошенко.

„Предоставянето ни на безвизов режим е много важно за политиката в сферата на деокупация на Крим и Донбас. Когато говорим за възвръщане на окупираните територии и политико-дипломатически път, това значи да бъдат създадени условия, при които жителите (на тези региони – бел.ред.) ще бъдат заинтересовани да се върнат в Украйна и да получат украински паспорти“, каза Порошенко пред украинската телевизия 1+1, цитирана от РИА Новости.

„Когато в Украйна се осъществяват реформи, когато се ратифицират споразумения за асоциация, правят се реални стъпки за повишаването на инвестиционната привлекателност, когато всеки гражданин има право да пътешества свободно, без виза, това е допълнителна мотивация“, допълва украинският държавен глава, по думите на когото условията на живот в Донбас и Крим са „ужасни“.

Припомняме, че вчера (11 май) Съветът на ЕС окончателно потвърди решението на Европарламента на гражданите на Украйна да бъде предоставен безвизов режим на достъп до страните членки на общността. Очаква се той да влезе в сила на 11 юли, като ЕС си запазва опцията да го прекрати, ако изникнат проблеми, свързани с безопасността или миграцията.

 

Последни новини
Още от Новини