Кораб от руския черноморски флот потъна на входа на Босфора

78-те морящи на борда са спасени

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Изследователският кораб от Черноморския флот на Руската федерация „Лиман“ е потънал във водите на Черно море след сблъсък с друг морски съд, като целият екипаж е спасен. Това съобщават от пресслужбата на руското военно ведомство. Инцидентът се е случил на около 18 морски мили от турското крайбрежие до н. Килос на входа на Босфора.

„На 27 април в 11:53 московско време (съвпада с българското – бел.ред.) в югозападната част на Черно море на 40 км от Босфора изследователският съд на Черноморския флот „Лиман“ получи пробойна на десния борд под водолинията вследствие на стълкновение с кораба „Ашот-7“, са съобщили по-рано днес за ТАСС от руското военно ведомство.

След няколко часа, по-точно в 14:48, руският кораб е потънал окончателно. Всичките моряци на борда – 78 души, са били спасени от дошлите катери на турската брегова охрана, съобщават от пресслужбата на турската брегова охрана.

От изнесената информация става ясно, че корабът, с който се е сблъскал „Лиман“, е получил минимални щети и е продължил по курса си. По първоначална и непотвърдена информация става въпрос за търговски съд, плаващ под флага на Того.

„Корабът „Лиман“ е потънал от получените под водолинията пробойни. Всички членове на екипажа на изследователския краб са живи и здрави и към текущия момент се готвят за евакуация от турския кораб на руски морски съд“, заявиха след окончателното потъване на кораба от руското министерство на отбраната.

По предварителни данни причина за сблъсъка е била ниската видимост вследствие на гъста мъгла.

Към мястото на инцидента са изпратени кораби на руския Черноморски флот, както и спасителен екип със самолет Ан-26.

Последни новини
Още от Новини