6,5% ръст на китайската икономика е постижима цел

Потреблението расте с умерен темп, а заетостта е стабилна, отбелязва гуверньорът на Китайската централна банка

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръст от 6,5% е постижима цел за китайската икономика. Това заяви гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан днес, 22 април, на фона на някои признаци за по-силно представяне на китайската икономика от началото на годината, предаде Investing.com.

В становище на Международния паричен и финансов комитет (IMFC) той посочва, че корпоративният и финансовият сектор на Китай изглеждат като цяло устойчиви, а рисковете са управляеми.

„С възстановяването и стабилизирането на ръста на инвестициите и търговията потреблението расте с умерен темп, а заетостта остава стабилна“, коментира той, добавяйки, че очакваният ръст от 6,5% на китайската икономика през тази година е постижима цел.

Китай заложи икономически ръст от 6,5% през март, с което намали очакванията си спрямо прогнозите за разширение в диапазона 6,5-7% през 2016. В крайна сметка, китайската икономика отчете ръст от 6,7% миналата година, задвижван основно от ръста на кредитирането, спекулативния жилищен бум и милиарди юани, разходвани за държавни инвестиции.

Графика: Ръст на БВП на Китай на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

IMFC съветва Международния валутен фонд по въпроси, свързани с надзора и управлението на международната финансова система.  

Последни новини
Още от Новини