Герджиков отрече да има чистка в държавната администрация

От ГЕРБ пък обвиниха служебния премиер в саботаж

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Служебният министър-председател Огнян Герджиков отрече да е била извършвана чистка в държавната администрация.„Няма чистка в държавната администрация, не съм извършил нито едно уволнение и не съм освободил никой“, бяха точните думи на премиера, цитирани от Investor.bg.

Главата на служебния кабинет днес бе изслушан от новите народни председатели относно извършените кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство, по отношение на освобождаване и назначаване на областни управители, на членове на управителни съвети и управители в търговски дружества с държавно участие, както и по отношение на директори на изпълнителни агенции - относно основанията за тези кадрови решения и критериите за подбор на новоназначените мениджъри.

Герджиков поясни, че с решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Според него това не е нещо ново и даде пример със служебните кабинети на Стефан Софиянски и Георги Близнашки.

Герджиков изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. Той също така припомни, че по закон има право да прекратява трудовите правоотношения на областните управители без предизвестие и по свое усмотрение.

Според ГЕРБ обаче има сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерски съвет (МС), които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова „авантюрите“ да бъдат преустановени.

„Всички министри, които са извършили промени, са имали своите мотиви и е хубаво да ги чуете от тях. Справката на освободените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги, ще бъде публично достъпна след 2 май“, обясни още Огнян Герджиков.

Според него действително уволненията и назначенията изнервят не малко хора. „Не ми е възможно в 20 министерства да знам какви са мотивите на всички министри. Съжалявам, че не мога да отговоря по-конкретно“, добави служебният премиер.

Той е категоричен, че върху него не е оказван никакъв натиск нито за назначения, нито за уволнения.

От ГЕРБ обаче не останаха доволни от отговорите на Герджиков.

„Като цяло не отговорихте конкретно на поставените въпроси. Мога да констатирам, че действително сте създали условия за евентуален бъдещ саботаж на правителството. Може би няма друг министър-председател с толкова много уволнения“, заяви бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения“, обърна се той към Герджиков и обяви, че очаква някой да поеме политическа отговорност за кадровата чистка в държавната администрация.

„Колкото по-рано това правителство прекрати правомощията си, толкова по добре за държавата, за да се върнем към икономическия ръст и към европейския си път, от който ни отклонихте“, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

Последни новини
Още от Новини