Кибератака на над 1100 хотела по цял свят

IHG официално потвърди че веригата е станала жертва на хакери

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Над 1100 хотела в световен мащаб станаха жертва на хакери, съобщава digital.bg. Зловреден софтуер е атакувал сървърите на Intercontinental Hotels Group (IHG) в началото на ноември 2016. В края на декември 2016 специалистите го обезвреждат, но чак през март 2017 успяват да го премахнат, съобщават от потърпевшата компания. 

Разследването все още не е приключило заради големия брой хотели, които притежава популярната верига. Програмата на хакерите е създадена така, че да си осигури достъп до кредитните карти, използвани на рецепциите в хотелите.

IHG официално потвърдиха, че са станали жертва на мащабна хакерска атака. Представителите на веригата първоначално смятат, че проблема засяга 12 техни хотела, но се оказва, че цифрата е много по-голяма. 

В официалното изявление на IHG не се споменава дали клиенти са загубили пари, в следствие на зловредния софтуер. Засегнати са компютърни системи на хотели от веригите Crowne Plaza, Intercontitental и Holiday Inn. 

В момента IHG имат над 5000 хотела в световен мащаб и според данните на Krebs On Security около 1175 от тях са станали жертва на хакери. Самата атака е извършена в края на миналата година, предаде Engadget.

Разследването на IHG открива наличието на зловреден софтуер, който е бил активен в периода между 29 септември - 29 декември 2016. Веригата твърди, че заплахата е отстранена и не излага на риск клиентите след тази дата. Въпреки това експертите на IHG успяват да изтрият зловредния софтуер от заразените компютри чак през март 2017. 

Последни новини
Още от Новини