Ерата на стимулиращата парична политика е към своя край

Фед ще се фокусира върху запазване на постигнатите икономически подобрения през последните години

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ерата на стимулиращата парична политика е към своя край. Това заяви председателят на Федералния резерв Джанет Йелън в публична дискусия в Университета в Мичиган.

Йелън посочи, че Фед ще пренасочи усилията си за съживяване на икономиката на САЩ към политиката на запазване на подобренията в икономическата сфера от последните няколко години, предава БНР.

Йелън отбеляза, че Федералният резерв планира да продължи процеса на постепенно повишаване на лихвените ставки, ако икономиката не се влошава. Централната банка използва целия си наличен арсенал от парични и лихвени политики, за да съживи икономиката по време на последната рецесия.

В продължение на седем години лихвените ставки бяха близо до нулата, като в същото време Фед осъществи на три пъти програми за изкупуване на активи, познати като „количествени улеснения“, което доведе до повишаване на неговия финансов баланс до рекордните $4,5 трлн.

През март Фед повиши за трети път лихвените ставки до диапазон 0,75% и 1,00%. Американските централни банкери залагат на още две повишения през настоящата година, последвани от още три вдигания на лихвените проценти през 2018, като очакванията са лихвите да достигнат дългосрочно устойчиво ниво от около 3% не по-рано от 2019.  

Последни новини
Още от Новини