Още $4,4 млрд. може да получи Киев от МВФ през 2017

Условие това да се случи е Киев да проведе пенсионна реформа, да се бори с корупцията и да стабилизира банковия сектор

Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинското знаме се развява над сградата на финансовото министерство в Киев. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

През 2017 Украйна може да получи от Международния валутен фонд кредитни траншове в размер около $4,4 млрд. Условието това да се случи обаче е Киев да спазва условията, залегнали в съгласуваната с Фонда програма.

Това е съобщил на пресконференция днес официалният представител на МВФ Джефри Райс, предава ТАСС.

Наското МВФ завърши третия обзор на украинската антикризисна програма, като след това предостави на Киев транш от $1 млрд. „Принципно през тази година можем да проведем още три такива обзора, ако, подчертавам, ако, всичко преминава по план“, подчерта Райс.

„Това ще зависи от способностите на властите своевременно да изпълнят задълженията си за реформи, залегнали в програмата“, поясни още той.

Според Райс „основните цели в близките месеци са всеобхватна пенсионна реформа, прогрес в областта на приватизацията, създаване на пазар за покупко-продажба на земеделски земи, оздравяване на банките и възстановяване на способностите им да поддържат икономическия ръст, както и решителна борба с корупцията“.

Последни новини
Още от Новини