За Великден близо 280 хиляди българи ще пътуват

Предпочитани са къщите за гости край манастири

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Пътуванията за Великден ще бъдат предимно към къщи за гости около големите манастири, но и много хотели по Черноморието също отварят врати тази година, специално за Великден, пише Investor.bg.

Близо 280 хиляди българи ще пътуват за Великден. Повечето ще предпочетат маршрут в страната, сочат прогнозите за пътуванията за празничните дни на Института за анализи и оценки в туризма.

Най-много хора се очакват в къщите за гости около големите манастири край Търново, Троян и Пловдив, както и в спа хотелите. Интерес има и към морето.

„Тази година за първи път имаме и 7000 души, които ще бъдат на Черноморското крайбрежие. Много хотели отварят специално за Великден, за да могат да получат повече пари и да могат да  работят уикенда в дните, които са през пролетния туристически сезон”, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Българите, които ще предпочетат чужбина за празниците ще се насочат основно към Гърция, Сърбия, Македония.

Цените на пакетите най-често са между 200 и 300 лв. Тези, които избират Гърция, могат да разчитат и на отстъпки при резервация в последния момент, отчитат туристическите агенции. 

Средно всеки почиващ в чужбина ще похарчи по 495 лева, докато у нас по около 265 лева.

Крепостта "Трапезица" във Велико Търново отново приема туристи от днес, съобщиха от общинската администрация. До билото на крепостта туристите могат да ползват екопътеката при разклона на пътя Велико Търново - Арбанаси към квартал "Асенов" и жп спирка "Трапезица".

Редовният билет за крепостта Трапезица е на цена 6 лева. За учащите стойността на входа е 3 лева, а за пенсионери - 2 лева. Хората с увреждания и децата под 7-годишна възраст влизат безплатно. Релсовият асансьор, който също осигурява достъп до архитектурно-историческия резерват, ще работи от 1 май.

Освен в курортите във и извън пределите на страната хиляди ще посрещнат Възкресение в българските храмове.

В най-големите манастири у нас- Рилския и Бачковския, легловата база е почти изчерпана. Всяка година най-големият манастир у нас – Рилският, е посещаван от над 780 хиляди души от цял свят. Обителта е особено тачена по време на християнските празници като Великден. За празника местата за спане в района са почти изчерпани. Цените в манастира варират между 8 и 12 лева за нощувка на човек.

Край село Бачково, друго свято място също е притегателна сила за вярващите - Бачковският манастир.

Поклоническият туризъм става все по-популярен, признават от манастира. В светата обител наскоро приключи реновирането на легловата база. 50% от нея вече е заета за Великден. Мястото е притегателно за туристи, защото в района има десетки параклиси и старинни църкви. В самия манастир се намира една от трите чудотворни икони на Света Богородица у нас. За по-малко от час се стига и до местността Кръстова гора.

Последни новини
Още от Новини