ДОСТ иска касиране на изборите

Мотивът е неспазване на конституционните права на български граждани зад граница

Лютви Местан, ДОСТ. Снимка: Facebook Лютви Местан, ДОСТ. Снимка: Facebook

Обединение ДОСТ иска касиране на изборите с мотива, че не са спазени конституционните права на българските граждани зад граница. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред журналисти. 

"Партия ДОСТ не признава проведените избори за честни и прозрачни, като избори проведени в съответствие с българската Конституция и закон. Проведени са в условия на тотално нарушаване на правата на български гражданите", каза Местан. 

Местан настоява главният прокурор да поиска имунитета на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, както и на представители на БСП и ГЕРБ.

Местан цитира няколко члена в Наказателния кодекс според които "патриотите" са извършили престъпления срещу политическите права на гражданите, като са възпрепятствали български граждани да използват конституционното си право на глас. Местан смята и че има "организирана престъпна група" и в решението на ЦИК гласуващите зад граница да попълват декларации, че няма да гласуват пред секционните комисии, което въвеждало ценз.

Единственият изход са нови избори, които да се проведат при спазване на правата на българските граждани, каза Местан. Това щяло да осигури представителност на ДОСТ и десните партии в следващия парламент.

Според Местан "патриотите" са действали в организирана престъпна група, която е осуетила вота на българските граждани в Турция: Защото ако не бяха противозаконните действия, ДОСТ щеше да бъде представен в 44-то Народно събрание, следователно този парламент не е представителен от гледна точка на реалните настроения в българското общество. За нас е категорично неприемлив какъвто и да е вариант на съставяне на правителство в рамките на 44-то Народно събрание с участието на крайно националистически организации, определени от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в нарочен доклад като фашистки.

Предстои Сотир Цацаров да вземе решение дали да уважи искането на Местан. На парламентарните избори ДОСТ не успя да спечели достатъчно гласове, за да влезе в Народното събрание. Същевременно партията спечели 17.28% от гласовете на българите в чужбина.

Последни новини
Още от Новини