ОПЕК иска по-малък добив още 6 месеца

Петролните министри от ОПЕК и независимите страни производителки на петрол се срещнаха в Кувейт този уикенд

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Комитетът от министри на независимите страни производителки на петрол и членки на ОПЕК препоръчаха удължаване на споразумението за намаляване на добива с още шест месеца, предаде Investing.com.

Официалните представители на ОПЕК и страните производителки извън картела се срещнаха в Кувейт, за да оценят напредъка по споразумението за съкращаване на добивите.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и 11 други водещи петролни производители, в това число Русия, се споразумяха през декември да намалят общото производство с почти 1,8 млн. барела на ден през първата половина на годината.

Комитетът изрази своето удовлетворение от постигнатия напредък в съответствие с поетите ангажименти за намаляване на добивите и стимулира всички страни да продължат по пътя на пълно постигане на целите, посочва се в становището на Комитета.

Някои фактори като слабото сезонно търсене, поддръжката на рафинерии и нарастващото предлагане от страна на държави производителки на петрол извън ОПЕК водят до повишаване на запасите на суров петрол, отбелязват още петролните министри.

От комитета пожелаха и секретариатът на ОПЕК да преразгледа условията на петролния пазар и да се върне с препоръки през април относно удължаването на споразумението. 

Това потвърждава отново ангажимента на ОПЕК и страните-производителки извън ОПЕК да продължат да си сътрудничат“, посочва се още в становището.

Въпреки това руският енергиен министър Александър Новак коментира, че е твърде рано да се каже дали ще има удължаване на споразумението, макар че на този етап заложените цели се изпълняват добре и всички страни поеха ангажимент за 100% изпълнение.

Последни новини
Още от Новини