България е в топ 5 по равенството на половете в бизнеса

Страната ни е на 5-о място по най-голям дял на жените, участващи в бордове на директори

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

България е на 5-о място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България, предаде Investor.bg

България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса, отбелязва още той. 

Министърът се позова на международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън" сред 22 000 компании в 91 държави, съобщиха от социалното министерство.

Според данните на НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%. Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е 60,9%. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Министерството на труда и социалната политика насърчава участието на жените на пазара на труда. Около 60% от включените безработни в програми и насърчителни мерки, финансирани със средства от бюджета, са жени, подчерта Донев.

Той посочи, че през 2017 от държавния бюджет са осигурени близо 500 хил. лв. за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) и/или майки (осиновителки) с деца до 5-годишна възраст.

Социалният министър запозна Съвета на жените в бизнес в България с възможностите за подкрепа на предприемачеството, които дава оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Той добави, че България е приела Закон за равнопоставеност на жените и мъжете и представи приоритетите в актуализираната Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете и предвидените в нея мерки за засилване на участието на жените на пазара на труда и намаляване на разликите в заплащането между половете.

Последни новини
Още от Новини